Elfeledett kincsek: Intermeccanica Apollo – Vetta Ventura 1967

Az Ebay.com-on szörfözve ezt az érdekességet találtam:

Tagadhatatlanul szép Ferrari 275 GTB/ 330 GTC szerű kasznija van, és nagy áldozatok árán “még” menthető a fel lett példány .

Kicsit összetett a magyar szálakkal is rendelkező típus története, de tőszavakban a lényeg, hogy a 50es évek végétől nagy divat lett úgy kis szériás autót gyártani, hogy Európában, jelen esetben Olaszországban tervezett/épített karosszériát amerikai motorral és erőátvitelt szereltek fel. Így kaptak egy stílusos, könnyű és erős GT-t ami jóval olcsóbb volt az akkori nagy sport/luxus márkáknál. Ezt a receptet követte a magyar születésű cégalapító, Frank Reisner is. 1962től kezdték gyártani az International Motor Inc.-nél az Apollo 3500, majd a Apollo 5000 GT típust a Kaliforniai Oakland-ben. Egész szépen fogyott, de 1965re pénzügyi gondok miatt kénytelen voltak átadni a gyártást a Dallasi (Texas) Vanguard Motor Corp.-nek, akik 11 darab összeszerelése után felhagytak az immáron Vetta Ventura-nak átkeresztelt autó értékesítésével. A Pasadenai (Kalifornia) Apollo International Corp. is megpróbálkozott az Apollo 5000-el, de ők is 14+6 autó legyártása után feladták.

A maga idejében sem volt túlzottan ismert az USA-ban a “Intermeccanica” Apollo 3500 Apollo 5000 Vetta Ventura típus, mindössze 90 darabot gyártottak (ebből 11 Cabrio), így igazán érdekes autó került online aukcióra.

A 20.000$-os vételár még nem is volna vészes, de a képek szerint ennek a Texas-ban gyártott kuriózumnak nincs ép lemeze 😦 . Arról nem is beszélve, hogy a küszöböket, csomagtartót nézve több tucat m2 acéltáblát kell rá- és belehajlítani, hogy ne csak “tésztaszűrőnek” lehessen használni.  😦

Apollo_GT_maroon $_4

előtte 🙂 – újonnan                      utána 😦 – most

Link:

ebay.com – 1967 Other Makes Vetta

Intermeccanica Apollo/Vetta Ventura

Wikipedia – Apollo (1962 automobile)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s